دوره 11، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 154-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dadfar H, feghi A, aminmagdasi A. فراملیتّی جنسیت مرد و زن بررسی تطبیقی در اشعار نازک الملائکه وعبدالوهاب البیاتی. CLRJ 2023; 11 (2) :119-154
دادفر حمید، فقهی عبدالحسین، امین مقدسی ابوالحسن. فراملیتّی جنسیت مرد و زن (بررسی تطبیقی در اشعار نازک الملائکه وعبدالوهاب البیاتی). پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1402; 11 (2) :119-154

1- زبان و ادبیات عربی دانشگاه تهران ، hamid_dadfar135@yahoo.com
2- دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه تهران
3- استاد گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه تهران
با درهم آمیخته شدن اندیشه و فرهنگ ملت­های مختلف، اندیشه فراملیتی با ظهور انقلاب‌ها در آمریکای لاتین و همفکری نخبگان فرهنگی ِجوامع عربی، دیوار قومیت را فرو ریخت واز مرزهای جغرافیایی عبور کرد ودر نهایت حدود زبانی را در هم شکست. از این رو دیری نپائید که فرهنگ­ها واندیشه­های ملی کشورها واقوام مختلف تا حدود زیادی با هم ادغام شدند. از جمله مقوله­هایی که اندیشه های فراملیتی را تشکیل می­دهد مضامین ادبی است که بیشتر از هر ملتی در ادبیات مردم عرب نمایان است. از جمله ادیبانی که بیش از هر کسی در جامعه عرب تحت تأثیر اندیشه­های فراملیتی بوده­اند، «نازک الملائکه» و«عبدالوهاب بیاتی» هستند. از آنجایی که مباحث بحث فراملیتی بسیار وسیع است از این رو، پژوهش حاضر درصدد است تا با تکیه بر روش تطبیقی و مقایسه­ای دریابد که رویکردهای فراملیتی در اشعار شاعران مورد نظر را فقط از نظر موضوع جنسیت (زن ومرد) وبدین سان که تصویر زن در شعر بیاتی و مرد در شعر نازک‌الملائکه مورد بررسی قرار دهد و به پرسش زیر پاسخ گوید: جنسیت فراملیتی چگونه و به چه اشکالی در شعر این دو شاعر ظهور یافته است؟ نتایج حاصل از پژوهش نشان از آن دارد که اشعار عبدالوهاب البیاتی بیشتر تحت تأثیر واقعیت زندگی وتجارب شخصی  و حاصل تخلیات  وی از زن  و مفهوم مثبتی از زن  می باشد و  دیدگاه نازک الملائکیک دیدگاه ناشی از فشارهای روانی ناخودآگاه و شرایط اجتماعی محل زندگی شاعر و حاصل تخیلات و مفاهیم ذهنی وی از مرد می­باشدو بدین سان توانسته ­اند به بیان این بُعد از مفاهیم فراملیتی در اشعار خود بپردازند. بیشتر جنبه ­های فراملی شاعران مورد بحث ناشی از فضای حاکم بر ایدئولوژی جهانی مارکسیسم است، بخشی دیگر از رویکردهای فراملی این شاعران ناشی از فلسفه اومانیسم و ​​عناصر مختلف به ویژه زمان و مکان بازی است و نقش تعیین کننده­ای در ایجاد رویکرد فراملی دارد.

واژگان کلیدی : شعر معاصر عربی.اندیشه های فراملیتی، «نازک الملائکه»، «عبدالوهاب بیاتی»، جنسیت.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات تطبیقی در کشورهای مختلف دنیا با رویکرد تحلیلی انتقادی
دریافت: 1402/8/15 | پذیرش: 1402/10/12 | انتشار: 1402/4/10