دوره 10، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 80-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rasmi A. The Birth and Rebirth of the Hero in the Story of "Tahir and Zohreh" based on the Turkmen Narratives of Iran, Gebris and Kumuk. CLRJ 2022; 10 (3) :56-80
رسمی عاتکه. نمودهای تولّد دوبارۀ قهرمان در داستان «طاهر و زهره» بر مبنای روایت‌های ایران، قبرس و کوموک. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1401; 10 (3) :56-80

دانشیار دانشگاه شهید مدنی آذربایجان ، rasmi1390@yahoo.com
اسطورۀ قهرمان که با خرد و الهام فراوان همراه است، بیانگر شوق بشر به رشد تحول‌گراست. مخاطبان این اسطوره با قهرمان هم‌ذات پنداری می‌کنند و در واقع اساطیر، زمینه‌ای پدید می‌آورند که فرد بتواند با خواندن و شنیدن آن دگرگون شود و به کمال برسد. یکی از داستان‌های معروف اسطوره‌ای که روایت‌های مختلف آن در ایران، آذربایجان، تاتار، ترکمن، ازبک، قبرس، آناتولی، کوموک و ... شهرتی دارد، داستان «طاهر و زهره» است. این داستان که مانند دیگر ادبیات «عاشیقلار» تلفیقی از نثر و نظم است، نمود مرگ و تولد دوبارۀ قهرمان است که در طی داستان بارها اتفاق می‌افتد. این مقاله مرگ و بازتولّد تکراری قهرمان را در روایت‌های مختلف داستان «طاهر و زهره» بر مبنای کهن الگوی بازتولد یونگ به روش توصیفی و تحلیلی بررسی می‌کند. قهرمان داستان در سیر داستان بجز تناسخ چهار نوع از بازتولد: 1- تولد مجدد 2- مشارکت در فرآیند تحول، 3- تجسد و 4- رستاخیز را تجربه میکند. در این داستان آنچه می‌میرد، معمولاً «خود» سابق قهرمان است که با مرگ و بازتولد خود، بیداری جامعه را رقم می‌زند. این مرگ می‌تواند مرگ تردید، پیمان‌شکنی، خیانت، دروغ و مکر و نیرنگ باشد که  به یاری عشق ممکن میگردد، عشقی که تجلی آن همواره در زندگی بشر دیده می‌شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: پژوهشهای تطبیقی
دریافت: 1401/3/6 | پذیرش: 1401/7/10 | انتشار: 1401/9/30