دوره 7، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 200-162 | برگشت به فهرست نسخه ها

Behnamfar M, Roshan H. Comparative Study of the Concept of Freedom in Mowlana's Thought and the School of Humanism. CLRJ 2019; 7 (4) :162-200
بهنام فر محمد، روشان حسن. بررسی تطبیقی مفهوم آزادی در اندیشۀ مولانا و مکتب اومانیسم. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1398; 7 (4) :162-200

1- عضو هییت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه بیرجند ، mbehnamfar@birjand.ac.ir
2- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه بیرجند
هدف مقالۀ حاضر بررسی تطبیقی مفهوم «آزادی» از دیدگاه مولانا و مکتب اومانیسم است. هم مولوی و هم نظریه‌پردازان مکتب اومانیسم به آزادی نگاهی ویژه‌ دارند؛ ولی با توجه به خاستگاه متفاوت فکری و اجتماعی، تعریف آنان از آزادی و راه رسیدن بدان متفاوت است؛ هرچند که گاهی نقاط مشترکی هم دارند.
بنابر تحقیق حاضر که به‌شیوۀ توصیفی ـ تحقیقی و تحلیل محتوا انجام شده است، مولوی از منظر دینی و نگاه عرفانی به آزادی می‌نگرد و بهترین نوع آزادی را بندگی خداوند و حریت و رها شدن از تعلقات زندان‌های درونی می‌داند؛ البته به ابعاد اجتماعی آن نیز توجه می‌کند. از نگاه عرفا و ازجمله مولانا، تا انسان به آزادی درونی نرسد، به آزادی بیرونی هم دست نخواهد یافت. اومانیست‌ها با نگاه انسانمدارانۀ خود معتقدند آزادی انسان در طبیعت و توسط خود او به‌دست می‌آید، نه از طریق قدرتی مافوق یا ماورائی. آنان به آزادی بی‌قیدوشرط انسان در حوزه‌های فکری، سیاسی، شخصی و بیان اعتقاد دارند و هیچ‌ مانعی برای آن قبول ندارند.

واژه‌های کلیدی: مولانا، اومانیسم، انسان، آزادی، عرفان.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بررسی تطبیقی زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات سایر ملل اسلامی ( تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1397/3/14 | پذیرش: 1397/12/14 | انتشار: 1398/9/30