دوره 12، شماره 2 - ( 1403 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 128-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

salimi A, Azarbar J. The effect of bitter lived experiences on the theme, tenderness of language and poetic images. CLRJ 2024; 12 (2) :103-128
سلیمی علی، آذربار جبار. تأثیر تجربه‌های تلخ زیسته بر درون‌مایه، لطافت زبان و تصویر‌های شعری با تأملی درکابوس‌‌نمایی‌های موجود در شعر شفیعی کدکنی و امل دنقل. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1403; 12 (2) :103-128

1- استاد گروه زبان و ادبیات عرب، دانشگاه رازی ، a.salimi@razi.ac.ir
2- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عرب، دانشگاه رازی، ایران
اهی رخدادهای تلخ زندگی، روح انسان و به ویژه روح لطیف شاعران را که عاطفهای به شدت شکننده دارند، به اندازهای مکدر میکند که پدیدهها و اشیای زیبای طبیعت، در چشم و دل آنها به کلی، رنگ می- بازد و شکلی کابوسگونه به خود میگیرد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی مبتنی بر مقایسه، این رویکرد را در نمونه اشعاری، از دو شاعر برجسته معاصر، شفیعی کدکنی و امل دنقل بررسی نموده و کوشیده به این پرسش، پاسخ گوید که کابوسگونگی در شعر این دو شاعر، چگونه نمود پیدا کرده و چه تأثیری بر زبان و تصویرهای شعری آنها گذاشته است. یافتههای پژوهش نشان میدهدکه در شعر این دو شاعر دغدغهمند معاصر، کابوسهای شعری ترسناک بسیاری یافت میشود و در بسیاری از اوقات، رخدادهای ناگوار زندگی، شاعر را مجبور به انتخاب درونمایهای خشن و زمخت و به تبع آن، نواختن نغمه- هایی ناهمسو با لطافت ذاتی شعر سوق داده است در این نمونه اشعار، بیرحمی و تلخی حوادث، احساس شاعر را به گونهای ناگوار ساخته که وصف دلپذیر پدیدههای زیبای طبیعت و لطافت زندگی که ویژگی اتی شعر است، جای خود را به توصیف رخدادهای دلخراش داده و در پی آن، لطافت زبان و خیال شاعرانه، دستخوش یک نوع دگردیسی بنیانی شده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات تطبیقی در کشورهای مختلف دنیا با رویکرد تحلیلی انتقادی
دریافت: 1402/12/25 | پذیرش: 1403/5/20 | انتشار: 1403/6/24