دوره 12، شماره 1 - ( 1403 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 33-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sarbaz H, Babasafari E. Chaste love in Arabic and Kurdish literature; A case study of the story of Majnoon Laila and Mam and Zin. CLRJ 2024; 12 (1) :1-33
URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-70535-fa.html
سرباز حسن، باباصفری احسان. حب عذری در ادب عربی و کردی؛ بررسی موردی داستان مجنون لیلی و مم و زین. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1403; 12 (1) :1-33

URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-70535-fa.html


1- دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی و پژوهشگر پاره وقت پژوهشکده کردستان شناسی دانشگاه کردستان ، h.sarbaz@uok.ac.ir
2- کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عربی دانشگاه کردستان
چکیده:   (358 مشاهده)
داستان عشق مجنون و لیلی در دوره اموی از داستان‌های عاشقانه معروفی است که در ادبیات عربی، فارسی، ترکی، کردی و... بازتاب یافته‌است. در این داستان، قیس بر اثر شور عشق، راز علاقه خود به لیلی را بر زبان می‌آورد و این کار باعث خشم خانواده لیلی و مانع ازدواج آنان می‌شود. داستان مم آلان یکی از داستان‌های عاشقانه فولکلوریک کردی است که در آن مم، تنها پسر پادشاه یمن علی‌رغم میل پدر و مادرش عاشق زین، خواهر میر زین‌الدین، حاکم شهر جزیر می‌شود و فتنه‌گری‌های بکر شیطان صفت مانع وصال آنان می‌شود. احمد خانی این داستان عاشقانه را در شاهکار ادبی خود تحت عنوان «مم و زین» به نظم درآورده و اگرچه در منظومه خود به داستان فولکلوریک «مم آلان» نظر داشته، اما به کلی آن را دگرگون ساخته و از نو آن را نوشته است. در پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بر اساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی به بررسی چگونگی بازتاب حب عذری در دو اثر مذکور پرداخته می‌شود. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که در هر دو داستان ویژگی‌های حب عذری چون: پاکی، وفاداری، دوری از هوا و هوس، متحمل شدن سختی‌های ناشی از عشق، آشفتگی عاشقان، مرگ در راه عشق و ... پدیدار شده است، با این تفاوت که پایان داستان مم و زین بر خلاف داستان مجنون لیلی، به یک عشق الهی و حقیقی ختم شده است. بر این اساس، داستان مجنون لیلی صرفا یک داستان عاشقانه، اما مم و زین یک داستان عاشقانه و عارفانه است.
 
متن کامل [PDF 1392 kb]   (252 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بررسی تطبیقی زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات سایر ملل اسلامی ( تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1402/4/25 | پذیرش: 1403/1/27 | انتشار: 1403/4/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.