دوره 10، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 104-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hazrati E, Alavi Moghaddam M, mohammadian A. A Comparative Study of the Conceptual Network and Narrative Elements of Two War Genre Novels: Farewell to Arms by Ernest Hemingway and Burnt Earth by Ahmad Mahmoud. CLRJ 2023; 10 (4) :79-104
حضرتی احسان، علوی مقدم مهیار، محمدیان عباس. بررسی تطبیقی شبکه مفهومی و عناصر روایی دو رمان ژانر جنگ: وداع با اسلحه اثر ارنست همینگوی و زمین سوخته اثر احمدمحمود. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1401; 10 (4) :79-104

1- دانشجوی دکتری زبان وادبیات فارسی، دانشگاه حکیم سبزواری
2- دانشیارزبان و ادبیات فارسی، دانشگاه حکیم سبزواری ، m.alavi2007@yahoo.com
3- دانشیارزبان و ادبیات فارسی، دانشگاه حکیم سبزواری
ژانرجنگ، نوعی ادبی است که بیش از آن‌ که به جنگ و گفتمان  غالبِ برآمده از پیامدهای تاریک  و شوم آن بپردازد، ماهیت ادبیات ضد‌ جنگ  دارد و پیام آن صلح و دوستی است. دو رمان وداع با اسلحه، اثر ارنست همینگوی و زمین سوخته اثر احمد محمود، دو نمونه مناسب  از ادبیات ضد‌ جنگ در دو بافت   موقعیتی  متفاوت از  دو نویسندۀ ایرانی  و آمریکایی  هستند  که آیینۀ شفافِ نابسامانی‌های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی  و فرهنگی جامعه درگیر جنگ به شمار می روند. بررسی تطبیقی این  دو رمان و تحلیلِ شبکۀ مفهومی، عناصرساختاری و روایی آن‌ها، ما را به  سنجش تطبیقی پیرنگ داستانی، کاربرد عناصر زبانی  و سبکی  و فرم  و ساختار این دو رمان هدایت  می‌کند. به‌رغم توانایی و قابلیت این  دو رمان در ارائۀ هنرمندانۀ رویدادهای مربوط به جنگ، شیوه متفاوت  روایت در رویکرد روایی  دو نویسنده، شبکه مفهومی و درون‌مایه‌های آن‌ها و نیز عناصر ساختاری  و پردازش داستانی  و فرم، به  اضطراب متن در  زمین سوخته و وقار وآرامش در متن وداع با اسلحه انجامیده است و ازاین رو، اگرچه زمین سوخته، نمونۀ بومیِ  درخور اعتنایی از ژانر جنگ به شمار می رود ولی  وداع ب ااسلحه بر بلندای  نوع ادبی رمان و در مرتبه‌ای فراتر از ژانر جنگ ایستاده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: رابطه زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات ملل اروپایی (تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1401/12/19 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1401/12/10