دوره 3، شماره 1 - ( 1394 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 164-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khademi kulaei M, Bozorgi qale sary S H. A Comparative Study of the Concept of "love" from Pluto and Molana’s Perspectives. CLRJ 2015; 3 (1) :143-164
خادمی کولایی مهدی، بزرگی قلعه سری سیّده هاجر. بررسی تطبیقی مفهوم «عشق» نزد فلوطین و مولانا. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1394; 3 (1) :143-164

1- استادیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
عنصر عشق که خداوند آن را با کیمیاکاری خاصّ خود، کریمانه به جهان درون و برون آدمی ارزانی داشته، موضوعی اصیل و حیاتی است؛ زیرا در ذات آدمی و بنیاد هستی ریشه دارد. فلوطین (203 یا 204–270 م) و مولوی (604–672 ه.ق.) ازجمله اندیشمندانی هستند که در موضوع عشق و مفاهیم مرتبط با آن، به­تفصیل سخن‌آفرینی کرده­اند. بررسی بازتاب اندیشه­های نوافلاطونی در متون ادبی و عرفانی، ازجمله در مثنوی مولانا، از جهات بسیاری اهمیت دارد و پدیده مهم عشق نیز ازجمله مفاهیم بلند و رازآمیزی است که به‌نوعی عرفان فلوطین را با عرفان مولوی پیوند می­زند؛ مضامینی که در آثار بررسی‌شده این دو شخصیت، در بعضی از موارد یکسان و کاملاً متأثر از یکدیگر و در برخی از موارد، ناهمسان و دگرگونه به‌‌نظر می‌رسند. در این مقاله، بر پایه روش کتابخانه­ای و به ‌شیوۀ توصیفی، استنباطی و تحلیلی، به بررسی مقایسه­ای مقوله عشق در «دوره آثار فلوطین» و «مثنوی مولانا» - باوجود فاصله زمانی تقریباً هزارساله آن­ها از یکدیگر- می‌پردازیم و نمودهای روشنی از هم­گونی­ها و ناهمگونی­های مفهوم عشق را در این دو اثر مورد ارزیابی قرار می‌دهیم.
نوع مقاله: پژوهشی | موضوع مقاله: متن‌شناسی تطبیقی
دریافت: 1392/9/25 | پذیرش: 1393/2/27 | انتشار: 1394/1/1