دوره 10، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 190-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ebrahimi Amin Abad R, pashaei K, adelzade P. Analysis of the concepts of "psychological empowerment" on the work "On the journey" by "Mahshid Amirshahi" based on the theories of "Eric Byrne". CLRJ 2022; 10 (2) :177-190
URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-57825-fa.html
ابراهیمی امین آباد رعنا، پاشایی فخری کامران، عادل زاده پروانه. واکاوی مفاهیم «نیروگذاری روانی» بر روی اثر «در سفر» از «مهشید امیرشاهی» بر اساس نظریان «اریک برن». پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1401; 10 (2) :177-190

URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-57825-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، دانشکده ادبیات و علوم انسانی
2- دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران، تبریز ، pashaeikamran@yahoo.com
3- دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران، تبریز
چکیده:   (664 مشاهده)
«تحلیل رفتار متقابل» مجموعه‌ای است از راهکارهای روان‌شناختی در مورد پاسخ به این که ذهن چگونه کار می‌کند، چرا تصمیم به انجام کاری می‌گیریم و چگونه عملی شدن کاری را متوقف می‌کنیم.
مقاله حاضر بر اساس نظریات «اریک برن»  و چگونگی تغییر حالات درونی «والد ، بالغ ، کودک » به بررسی مؤلّفه‌های «نیروگذاری روانی»  در اثر «در سفر» پرداخته است. آن‌چه در تبادلات و تعاملات «برندگان و بازندگان» شخصیت‌های «در سفر» نمود دارد، قدرت «نیروگذاری روانی» در هر یک از اضلاع این هرم است. طبق تحلیل مؤلفه‌ها، حالت «والد» بسامد بالاتری نسبت به «بالغ و کودک» دارد و قدرت یافتن «والد» جهت مذاکرات و تبادلات ذهنی و رفتاری میان افراد را مشخّص می‌کند.
تحقیق حاضر به روش تحلیلی ـ توصیفی به بررسی شخصیت‌های رمان بر اساس نظریه‌ روان‌شناختی تحلیل رفتار از «اریک برن» پرداخته است  و در تلاش است که به این پرسش پاسخ بدهد: «مؤلفه‌های واکاوی روانی در اثر «در سفر» از «مهشید امیرشاهی» کدامند؟»  دوره‌ معاصر ارتباط مفهومی بسیاری از علوم مانند ادبیات و علم روان‌شناسی، پیوند چارچوب ادبی رمان و آثار داستانی را با نظریه‌ها و ادراکات روان‌شناختی نوین نمایان می‌سازد.
داده‌های این تحقیق، از عبارات و جملاتی که مربوط به حوزه‌ «نیروگذاری روانی» در رمان مذکور است، استخراج گردید، تا با بررسی قسمت‌هایی از رمان «در سفر» که در آن مصادیق «نیروگذاری روانی» منطبق با مکتب نوین تحلیل رفتار «برن» نمود دارد، پربسامدترین کارکرد هرم حالات درونی در چارچوب رفتار متقابل، تحلیل شود. آن‌چه در پژوهش بینارشته‌ای حاضر و بر اساس واکاوی روابط بر پایه سیستم تحلیل رفتار بدست آمد، تلفیق زیرساخت‌های رمان با نظریات روان‌شناختی مکاتب نوین است، و این مهم که، «والد» به عنوان حوزه مبدأ در مؤلفه نیروگذاری روانی شناخته شد.
متن کامل [PDF 291 kb]   (283 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: پژوهشهای تطبیقی
دریافت: 1400/9/21 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1401/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.