دوره 9، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 29-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taher Z, Hoseini H. A Comparative Study on the Mother Goddess in Ancient Iranian and Turkish Mythology. CLRJ 2021; 9 (3) :1-29
طاهر زهره، حسینی هاشم. بررسی تطبیقی الهه مادر در اساطیر باستانی ایرانی و ترک. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1400; 9 (3) :1-29

1- گروه پژوهش هنر، دانشگاه نیشابور. ، ztaher@neyshabur.ac.ir
2- دانشیار گروه پژوهش هنر، دانشگاه نیشابور
پرستش الهه‌مادر از عمیق‌ترین باورها در اندیشه ملل و اقوام مختلف در طول تاریخ بشری است. تمدن‌های کهنی چون ایرانیان و ترکان نیز از دیرباز آیین مادرخدایی داشته و هنوز هم در فرهنگ این اقوام باورها و رسوم مرتبط با این اسطوره، باقی است؛ بر این اساس و با توجه به پیشینه کهن این اسطوره در میان اقوام ایرانی و اقوام ترک و قرابت پیشینه فرهنگی و تاریخی ایرانیان و ترکان، بررسی تطبیقی اساطیر آن‌ها، اطلاعات بسیاری از تاریخ و فرهنگ هر دو ملت به‌دست می‌دهد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی الهه‌مادر در اساطیر‌ایرانی و اساطیر‌ترک و پرسش اصلی این است که چه رابطه‌ای بین الهه‌مادر در اساطیر‌ایرانی و ترک وجود دارد؟ روش این پژوهش تطبیقی-تحلیلی است. یافته‌های ‌پژوهش نشان‌ می‌دهد که به‌رقم تفاوت‌هایی که در برخی وجوه منتسب به الهه‌های مادر ایرانی و ترک در اساطیر این دو ملت ذکر گردیده، شباهت‌های مهم بسیاری بین مفهوم و کارکرد این اسطوره در میان ایرانیان و ترکان وجود دارد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بررسی تطبیقی متون و ادبی با هنرهای زیبا
دریافت: 1400/2/11 | پذیرش: 1400/5/18 | انتشار: 1400/8/10