دوره 8، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 69-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

biranvand Y, sahraei G. A Comparative Study of the Epic of Gilgamesh and the Odyssey of Homer. CLRJ 2021; 8 (4) :45-69
URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-41977-fa.html
بیرانوند یوسف علی، صحرائی قاسم. بررسی تطبیقی حماسۀ گیلگمش و اودیسۀ هومر. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1399; 8 (4) :45-69

URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-41977-fa.html

1- دانش آموخته دانشگاه لرستان
2- عضو هیات علمی دانشگاه لرستان ، ghasem.sahrai@yahoo.com
چکیده:   (2090 مشاهده)
گیلگمش نخستین حماسۀ موجود جهان است که اساسی­ترین مسائل انسانی را می­توان در آن دید. جامعۀ هومری یونان از طریق میسین و شرق یونان با فرهنگ شرق و بین­النهرین آشنا و تأثیرپذیر بوده­ است. بنابراین، گیلگمش احتمالاً بر اودیسۀ هومر تأثیر گذاشته است. از آنجا که ادبیات تطبیقی ما را قادر به درک عمیق متون می­سازد؛ این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال بررسی مشابهت­های دو حماسۀ گیلگمش و اودیسۀ هومر به صورت تطبیقی و مقایسه­ای است. این دو حماسه بن­مایه­های مشترکی مانند موجودات فوق طبیعی، خدایان شبیه به هم و فلسفی­بودن دارند. همچنین شخصیت­هایی نیز دارند که از نظر کارکردهایشان به هم شباهت دارند. زن مقدس و نوزیکائا از این نظر که عاشق قهرمان می­شوند؛ ایشتر و سیرسه از این نظر که توانایی تبدیل انسان به حیوان را دارند؛ گیلگمش و اولیس از این نظر که با هیولاها جنگیده­اند، به خاطر غفلت فرصت­هایی را از دست داده­اند، از دریا گذر کرده­اند، شخصیتی بزرگ دارند، از خودراضی­اند، به جهان زیر زمین سفر کرده­اند، برای رسیدن به راهنما رنج را تحمل کرده­اند، سرکش بوده­اند، ناامید شده­اند، به سرزمین­های ناشناخته سفر کرده­اند، دوستان خدایان را کشته­اند، گاو مقدس را کشته­اند و به خواب بی­موقع فرورفته­اند.
متن کامل [PDF 509 kb]   (2005 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: پژوهشهای تطبیقی
دریافت: 1399/1/23 | پذیرش: 1399/8/15 | انتشار: 1399/11/10