دوره 7، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 90-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beiranvand Y, Sahrai G, Heidari A, HassaniJalilian M. The Psychological Critique of Lohrasbi and Goshtasb Stoies in Ferdowsi's Shahnameh and Achilles and Agamemnon in Homer's Iliad. CLRJ 2019; 7 (4) :70-90
بیرانوند یوسف علی، صحرائی قاسم، حیدری علی، حسنی جلیلیان محمدرضا. نقد روان‌شناختی داستان لهراسب و گشتاسب در شاهنامه‌ی فردوسی و آخیلوس و آگاممنون در ایلیاد هومر. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1398; 7 (4) :70-90

1- دکترای تخصصی زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه لرستان؛ دبیر زبان و ادبیات فارسی
2- دانشیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه لرستان ، ghasem.sahrai@yahoo.com
3- استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه لرستان
4- دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه لرستان
روان‌شناسی اجتماعی به بررسی رفتار اجتماعی فرد در میان افراد و گروه­ها می­پردازد. در روان‌شناسی اجتماعی، موضوعاتی مانند روابط اجتماعی، تعارض و مذاکره برای حل تعارض مطرح می­شود. بررسی و تحلیل داستان لهراسب و گشتاسب در شاهنامه‌ی فردوسی و داستان آخیلوس و آگاممنون در ایلیاد هومر از دیدگاه روان‌شناسی اجتماعی، فهم بهتری از این دو داستان ارائه می­کند. در این پژوهش، کوشش شده است با روش توصیفی ـ‌ تحلیلی و با تمرکز بر مباحث روان‌شناسی اجتماعی، رفتار آخیلوس و گشتاسب دربرابر آگاممنون و لهراسب مورد تطبیق و تحلیل قرار گیرد و علت­های دشمنی، رفتارهای مشابه و پیامدهای دشمنی آن‌ها بررسی شود. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد علتهای دشمنی در هر دو داستان، خودخواهی طرفین دشمنی، شکستن غرور آخیلوس و گشتاسب و نادیده گرفتن نیازهای آنان بوده است. گشتاسب و آخیلوس دربرابر بی­احترامی طرف مقابل دچار ناکامی شدند و تلاش کردند با پرخاشگری، رفتار انطباقی، اثبات خود و ترک مذاکره ناکامی خود را جبران کنند. همچنین پیامد دشمنی برای گشتاسب و آخیلوس بسیار سنگین بوده است؛ به‌طوری که گشتاسب فرماندهی سپاه روم ـ دشمن ایران ـ را برای جنگ با ایران برعهده گرفت و آخیلوس به‌واسطۀ مادرش جنگ با ترواییان را شعله­ور کرد و خود در آن شرکت نکرد تا آخاییان شکست بخورند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: رابطه زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات ملل اروپایی (تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1397/6/7 | پذیرش: 1398/3/10 | انتشار: 1398/9/30