دوره 8، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 208-186 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azadi deh abbasani N, Azar A E, Tahmasbi F. «Analysis of Manfred's play by Lord Byron based on influenced by Persian and Oriental literature». CLRJ 2020; 8 (3) :186-208
آزادی ده عباسانی نجیمه، آذر امیر اسماعیل، طهماسبی فرهاد. «تحلیل نمایشنامۀ مانفرد اثر لرد بایرون بر اساس تأثیر پذیری از ادبیات پارسی و شرقی». پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1399; 8 (3) :186-208

1- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- مدیر گروه زبان وادبیات فارسی واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، Drazar.ir@gmail.com
3- دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی اسلامشهر
«جورج گوردون لرد بایرون»، شاعر انگلیسی ­تبار سدۀ نوزدهم، در آثار خود به شدت تحت تأثیر ادبیات فارسی و شرقی قرار گرفتهاست. حیات این شاعر مقارن با شروع پیدایش «عصر ویکتوریایی»، وسبک «رمانتیسیسم» و آغاز نمود اثرپذیری ادبیات اروپا از ادبیات ایران و زبان پارسی است؛ از اینرو وی به عنوان چهرۀ شاخص و نماد رمانس اروپا و از متأثران ادبیات فارسی شناخته ­میگردد.
در این پژوهش سعی شده است با ابزار کتابخانه ­ای و اسنادی و تکیه بر شیوۀ تحلیلی و تطبیقی، سهم نمایشنامۀ «مانفرد» از میان آثار لرد بایرون در اثرپذیری از ادبیات فارسی روشن­ گردد. نتیجه آن که، اثر مذکور به شکل چشمگیری از جهت «نمادها»، «مفاهیم»، «خیال‌انگیزی» و حتی «واژگانی»، تحت تأثیر آثار زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ و اساطیر شرقی است که در اثر مطالعات بایرون در ناخودآگاه وی گرد آمده است. همچنین داده های پژوهش نشان می دهند که دو مقولۀ «آیین زرتشتی» و «عرفان ­گرایی» در اثرپذیری بایرون از ادبیات فارسی، دارای بیشترین سهم بودند که وی در شخصیت­ سازی و فضاسازی اثر خود ، از آنها بهره گرفته است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: رابطه زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات ملل اروپایی (تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1397/4/26 | پذیرش: 1398/10/30 | انتشار: 1399/6/31