دوره 7، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 138-112 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farsian M R, Alizadeh E. A Comparative study of World Worker Literature on "Zola's Germinal" and "Darvishian's Salhaye Abri". CLRJ 2019; 7 (4) :112-138
فارسیان محمد رضا، علیزاده الهام. بررسی تطبیقی ادبیات کارگری از خلال رمان ژرمینال اثر زولا و سال های ابری اثر درویشیان. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1398; 7 (4) :112-138

1- دانشیار زبان و ادبیات فرانسه، دانشگاه فردوسی مشهد ، farsian@um.ac.ir
2- دانشجوی دکتری آموزش زبان فرانسه، دانشگاه تربیت مدرس
کارگران بخش عظیمی از جامعه کار، صنعت و تولید را تشکیل می­دهند و به کمک نیروی کار آن‌ها چرخ اقتصاد و صنعت می­چرخد. این طبقه باوجود داشتن ساعت کاری زیاد، حقوق کمتری در مقایسه با سایر قشرهای جامعه دارند. مشکلات معیشتی، حقوقی و اجتماعی آن‌ها باعث رقم خوردن اعتراض کارگران به شرایط سخت زندگی شده است. با رخداد انقلاب صنعتی، جوامع شاهد اعتراض کارگران به شرایط سخت زندگی‌شان هستند. از مهم‌ترین جنبش­های پرولتاری، هنگام انقلاب ژوئن 1848م پاریس رخ داد که درنهایت به تشکیل اولین حکومت کمون کارگری سال 1871م پاریس انجامید و سپس جنبش­هایی هم­زمان با انقلاب اکتبر 1917م روسیه سربرآورد. این جنبش­ها در ادبیات کشورها نیز نمود یافته است و نویسندگان واقع­گرا که به مسائل طبقه کارگر علاقه‌مند بودند، به انعکاس این وقایع پرداخته­اند. در اروپا، امیل زولا از بزرگ­ترین نویسندگانی بود که در رمان ژرمینال زندگی کارگران معدن را موضوع اثر خود قرار داد. در ایران نیز، علی­اشرف درویشیان در سال­های ابری زندگی کارگری را توصیف کرد. این تحقیق می­کوشد تا با بررسی ادبیات کارگری به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از ادبیات اجتماعی، انعکاس جنبش­های کارگری را در رمان فرانسه و فارسی از خلال ژرمینال و سال­های ابری روشن کند و دریابد کدام­ یک از مؤلفه‌های اجتماعی این اعتراض­ها و جنبش­ها در جامعه ایران و فرانسه مشترک است. مطالعه مهم­ترین جنبش­های پرولتاری جهان و نقش آن در خلق اعتراضات در فرانسه و ایران، بررسی دو اثر یادشده را از طریق مؤلفه‌های زندگی و کار کارگری ممکن ساخت و این نتیجه را به‌دست داد که هدف مشترک دو نویسنده پرداختن به دغدغه­های معیشتی و حقوقی قشر کارگر و رهایی آن‌ها از دردهای مشترک است. امید نه نقطه آغاز، بلکه نقطه پایان شرایط اسفبار این قشر در دو ادبیات است.
نوع مقاله: پژوهشی | موضوع مقاله: آسیب شناسی مکاتب و رویکردهای ادبیات تطبیقی
دریافت: 1396/11/7 | پذیرش: 1398/9/30 | انتشار: 1398/9/30