دوره 1، شماره 2 - ( 1392 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 91-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sedghi H, Sadr Ghaeni S A, Zare Dorniani I. A Comparative Study of Procedural Fairness in Persian and Arabic Literature. CLRJ 2013; 1 (2) :71-91
صدقی حامد، صدرقاینی سید ابوالفضل، زارع درنیانی عیسی. بررسی تطبیقی آیین جوانمردی در ادب فارسی و عربی. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1392; 1 (2) :71-91

1- استاد گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- کارشناس ارشد گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- استادیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه پیام نور
جوانمردی و عیاری که آن را «فتوت» نیز ترجمه کرده­اند، از پدیده­های بسیار مهم تاریخ اجتماعی ایران و سپس کشورهای اطراف آن بوده است و شیوه­ای از حیات روحی است که به نظر می­رسد ریشه های آن در ایران پیش از اسلام پایه گذاری شده است. آن ها به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که در ادب فارسی «عیاران» و در ادب عربی «صعالیک» نامیده می شوند. عیاران، گروهی از جوانمردان بودند که اصول اخلاقی و مبارزاتی ویژه ای را برگزیده و جوانمردی را پیشه خود ساخته بودند و صعالیک هم که به صورت «الفقیرُ الذی لا مالَ له» تعریف می­شوند، افرادی بودند که بهره ای از مال و ثروت نداشتند و به خاطر فقر و عدم توازن اجتماعی به این جرگه پیوستند. در این پژوهش می کوشیم با تکیه بر مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی که شرط تطبیق را صرفاً وجود زمینه­های تأثیر و تاثّر نمی­داند، به بررسی مقایسه­ای این دو گروه در قالب زمینه های پیدایش و مضامین اخلاقی و اجتماعی مشترک بپردازیم. به نظر می­رسد علت اصلی تشکیل هر دو گروه، نبود جامعه عدالت محور و توازن اجتماعی بوده است. مهم ترین ویژگی­های اخلاقی و اجتماعی مشترک این دو گروه عبارت اند از: بخشندگی؛ صبر در برابر سختی ها؛ شجاعت؛ جوانمردی؛ حمایت از فقرا؛ داشتن مهارت ­های جنگی ازجمله تیر اندازی؛ نبردهای شبانه و دزدی و راهزنی. این مقاله ضمن اشاره به ویژگی­های مشترک اخلاقی و اجتماعی، به بررسی علل پیدایش این دو گروه نیز می پردازد.

دریافت: 1390/12/17 | پذیرش: 1391/4/14 | انتشار: 1392/7/1