دوره 4، شماره 3 - ( 1395 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 197-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pirani M. Para-texts in comparative literature (Case Study: Sa'adi Nameh). CLRJ 2016; 4 (3) :167-197
URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-6769-fa.html
پیرانی منصور. متن‌های آستانه‌ای در پیوند با ادبیات تطبیقی (نمونه مطالعه‌شده: سعدی‌نامه). پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1395; 4 (3) :167-197

URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-6769-fa.html


دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (6981 مشاهده)
بررسی چگونگی روابط میان یک متن با متن/متن­های دیگر از مباحثی است که در حوزه نقد، از جمله ادبیات تطبیقی قرار می­گیرد. متن­های آستانه­ای از بخش­های ترامتنیت به حساب می­آیند و مناسبات درون و بیرون متن را تبیین می­کنند.           «متن­های آستانه­ای» از اصطلاحاتی است که از دل مناظره­ها در محافل ادبی فرمالیست­ها، ساختارگراها و بینامتنی­ها بر آمد و با عنوان پیرامتن­(ها) [paratext(s)] نیز شناخته می­شود. این متن­ها، عامل یا عوامل تأثیرگذار و سازنده بیرون از متن است که باعث ایجاد انگیزه شده، منجر به خلق و شکل­گیری اثر می­شود؛ مخاطب را به دنیای درون متن دعوت می­کند و او را با زوایای پنهان زندگی، محیط، روابط اجتماعی و احوال نویسنده بهتر آشنا می­کند؛ در حقیقت، این متون، آستانه­هایی است که مخاطب برای ورود به جهان درون متن باید از آن گذر کند. از این رو، توجه به متن­های آستانه­ای وستانه­ایو دو دریافت آن­ها می­تواند بسیاری از نقاط تاریک و پنهانِ جهان متن را روشن کند و یا پاسخ پرسش­ها و ابهاماتی که در مورد اثر، خالق آن و زندگی او وجود دارد بیابد.           نگاهی کوتاه به متون ادبی نشان می­دهد که بخش­هایی از متن، به ویژه در دیباچه­ها، وجود دارد که در ساختار متون از بخش­های ثابت بوده و همیشه وجود دارد مانند «در توحید باری‌تعالی»؛ در «نعت پیامبر و اولیا»؛ «سبب تألیف» اثر. در این مقاله ضمن معرفی متن­های آستانه­ای، با آوردن نمونه­هایی، ارتباط این متن­های آستانه­ای با ادبیات تطبیقی بررسی و نشان داده می‌شود که عناصر و عوامل بیرون از متن هم در شکل­گیری یا به طور کلی در آفرینش اثر ادبی نقش انکار ناپذیر دارند.
متن کامل [PDF 498 kb]   (2723 دریافت)    

دریافت: 1395/6/13 | پذیرش: 1395/9/1 | انتشار: 1395/12/18

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.