دوره 2، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 247-221 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad-e- Fesharaki M, khodadadi F, Ashoorloo S. A Survey on Narrative Aspects in Epical Tale of Basically & Pictorial Language According to Mick Ball’s Theory. CLRJ 2014; 2 (1) :221-247
محمدی فشارکی محسن، خدادادی فضل‌الله، عاشورلو شیرین. بررسی وجوه روایی در داستان‌های حماسی زبان‌بنیاد و مصور براساس «نظریه میک بال». پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1393; 2 (1) :221-247

1- استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
حماسه از قدیم ترین انواع ادبی است که صورت داستان دارد، زیرا همانند داستان دارای آغاز، میانه و پایان است. حماسه از یک سو زادۀ اسطوره است و از سوی دیگر داستان و رمان را در درون خود جای داده است. این مقاله به شناخت بهتر بخشی از ادبیات حماسی گذشتۀ فارسی که در متون حماسی بازتاب یافته و از ویژگی روایی و سادگی بیان برخوردار است، می پردازد، هدف این نوشتار تشریح ساختار روایی حماسۀ مصور (پرده خوانی) و حماسۀ زبان بنیاد (داستان رستم و اسفندیار) با تکیه بر «نظریۀ میک بال» است. چون هدف این مقاله بیشتر نشان دادن ویژگی های متن روایی در قالب ادبی حماسه است، به همین دلیل داستان «رستم و اسفندیار» انتخاب شد، سپس با در نظر گرفتن ویژگی های متن روایی براساس نظریۀ میک بال، توجه فردوسی به عناصر داستان نویسی و ساختار متن روایی مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش نشان می دهد که داستان حماسی (اعم از مصور و زبان بنیاد) نیز مانند دیگر انواع داستان های زبان بنیاد دارای خط سیر داستان (شروع، حرکت داستان به سمت اوج، اوج، گره گشایی و نتیجۀ نهایی) است.

دریافت: 1391/4/1 | پذیرش: 1391/7/22 | انتشار: 1393/1/1