دوره 10، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 127-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahvan F. The Study of Text and Image on Alamut Castel. CLRJ 2022; 10 (1) :103-127
ماه وان فاطمه. زبان تصویری قلعه الموت (مطالعه تطبیقی متن و تصویر). پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1401; 10 (1) :103-127

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی- دانشگاه فردوسی ، f.mahvan@ferdowsi.um.ac.ir
تصویر زبانی بین المللی است، یعنی مردم با هر ملیّت، نژاد و زبانی می­توانند با آن ارتباط برقرار کنند و به ترجمان نیازی ندارد. قلعه الموت از مهم­ترین قلاع اسماعیلیه است اما برای بررسی آن عمدتاً به منابع تاریخی رجوع شده و منابع تصویری، به طور اخص نگاره­ها، مورد توجّه قرار نگرفته است. با توجه به اینکه تصویر روشنی از قلعه الموت پیش از حمله مغول و تخریب آن در دست نیست، این پژوهش قصد دارد بر مبنای نگاره­ها موقعیّت و جایگاه الموت را بررسی کند و نشان دهد چگونه از این تصاویر می­توان برای بازسازی قلعه مدد جست؟ جستار حاضر در تلاش برای یافتن تجسمی از قلعه الموت، نگاره­های سه متن تاریخی کهن یعنی جهانگشا، چنگیزنامه و جامع التّواریخ را بررسی می­کند. موقعیت جغرافیایی الموت، کاشی­های زرین فام قلعه، تصویر هلاکو خان و... از جمله مواردی است که از رهگذر این نگاره­ها به دست می­آید. حاصل پژوهش نشان می­دهد نگاره­ها به ارائه تجسّمی از قلعه پیش از تخریب و در هم شکستن عظمتش کمک کرده و در واقع روایت متنی را به روایت تصویری تبدیل می­کنند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بررسی تطبیقی متون و ادبی با هنرهای زیبا
دریافت: 1400/11/5 | پذیرش: 1401/3/20 | انتشار: 1401/3/10