دوره 9، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 112-88 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sajjadi S Y, Sajjadi M. A comparative study of absurdity and objectification In stranger by Albert camus and Bouf-e-koor by Sadegh Hedayat. CLRJ 2021; 9 (2) :88-112
سجادی سیده یاسمین، سجادی منصوره. مطالعه تطبیقی پوچی و شی وارگی در دو رمان بیگانه اثر آلبرکامو و بوف کور اثر صادق هدایت. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1400; 9 (2) :88-112

1- دانشگاه تربیت مدرس ، yasminsajadi@ymail.com
2- گروه زبان انگلیسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آباده، آباده، ایران
پوچی مفهومی است مهم که در آثار بسیاری از اندیشمندان دوران مدرن مطرح شده است. آلبر کامو یکی از نویسندگانی است که در آثار خود به این مفهوم توجه داشته و در آثارش به مفاهیمی همچون عصیان، تکرار و مرگ پرداخته است. رمان بیگانه یکی از اصلی­ترین آثار کامو می­باشد که در آن به مفهوم پوچی در بطن زندگی مدرن توجه شده است. از سویی دیگر مفهومی وجود دارد که به آن شی­وارگی گفته می­شود که با مفهوم پوچی تفاوت­هایی مهم و اساسی دارد. نگارندگان در این تحقیق به بررسی و مطالعه­ی تطبیقی مفهوم پوچی با شی­وارگی در دو اثر بیگانۀ آلبر کامو و بوف کور صادق هدایت پرداخته­­اند.
نگارندگان در این تحقیق به این نتیجه می­رسند که اگرچه رمان بوف کور صادق هدایت اثری قابل توجه است اما نمی توان آن را یک اثر پوچ­گرایانه قلمداد کرد و بیشتر می­توان آن را اثری در وضعیت شی­وارگی تحلیل و بررسی کرد. این در حالی است که اثر بیگانۀ آلبر کامو را می­توان نمونه­ی کامل یک اثر پوچ­گرایانه  معرفی کرد. به نظر می­رسد معمولا خوانندگان و حتی منتقدان بین مفهوم پوچی و شی­وارگی دچار سوء تعبیر و اشتباه می­شوند. هر قدر که پوچی مفهومی ایجابی و دارای کنش فعال و بینش روشن در گفتگو با دیگر آثار و تفکرات است، شی­وارگی مفهومی جبری، سلبی و فاقد بینش وکنش مشخص با دیگر تفکرات و موضوعات است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: رابطه زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات ملل اروپایی (تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1400/1/15 | پذیرش: 1400/4/27 | انتشار: 1400/6/10