دوره 9، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 166-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

azizi A, fakhr eslam B, zia khodadadiyan M, abasi F. A Comparative study Maslow's classification of needs from Attar's view based on Elahinameh and Manteq ul-tayr. CLRJ 2021; 9 (3) :145-166
عزیزی عاطفه، فخر اسلام بتول، ضیاء خدادادیان محبوبه، عباسی فرزاد. بررسی تطبیقی الهی نامه و منطق‌الطیر عطار بر اساس «سلسله مراتب نیازهای مزلو». پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1400; 9 (3) :145-166

1- گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور
2- استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی نیشابور، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور ، bt_fam12688@yahoo.com
3- استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
عطار تجربۀ والای عشق، خودیابی، خودشناسی و معرفت الهی را در کتاب­های خود در اختیار همگان قرار داده است. او راه رسیدن به کمال را عبور از وادی طلب، عشق، معرفت، استغنا، توحید، حیرت، فقر و فنا  می­داند، او با خودشناسی و نشان دادن وجوه مختلف آدمی، کمال انسانی و رسیدن به سرچشمۀ عشق را برای انسا­ن­ها تضمین می­کند. مزلو با تعیین سطوحی برای نیازهای آدمی در تلاش است تا انسان خود شکوفا را معرفی نماید. عطار می­کوشد تا جام وجود را از می صافی­ لبریز کند و از جامعۀ خود نیز غافل نمی­ماند، با توجه به بیان خواست­های آدمی از زبان پرندگان در منطق­الطیر و شاهزادگان الهی نامه، بررسی  تحلیلی - تطبیقی نظریۀ نیازهای مزلو و دو کتاب الهی­نامه و منطق­الطیر پرده­ای دیگر از علم و شخصیت عطار و را برای ما بازگو خواهد کرد. عطار پس از تجربه­های خود و رسیدن به من برتر، جامعۀ خود را نیز آگاهانه به رشد هرچه بیشتر و همه جانبه­تر فرا می­خواند، مزلو نیز با مطالعه بر روی اشخاص موفق در پی یافتن مفهوم کمی برای انسان کامل است. اشعار عطار، نمودار عملی و نظری او در رشد نیازها است.