دوره 9، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 25-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi A, Rahimi M, Andalib N. A Comparative Study of Taboo in Three Epic Works: Gilgamesh, Ramayana and Garshaspnameh. CLRJ 2021; 9 (2) :1-25
رحیمی ابوالقاسم، رحیمی مهدی، عندلیب نرگس. بررسی تطبیقی تابو در سه اثر حماسی: گیل‌گمش، رامایانا و گرشاسپ‌نامه. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1400; 9 (2) :1-25

1- گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه حکیم سبزواری ، hsu.rahimi@gmail.com
2- استادیار ادبیات تطبیقی، دانشگاه حکیم سبزواری m.rahimi@hsu.ac.ir
3- کارشناسی ارشد ادبیات فارسی(گرایش ادبیات تطبیقی))
در  این مقاله که به شیوه تحلیلی - تطبیقی و با هدف شناخت تابوها و کارکرد آن­ها ، نگاشته شده است، خوانندگان را با اندیشه­های همسان و ناهمسانِ سه قومِ سومری، هندی و ایرانی، در سه مقطع‌تاریخی آشنا خواهیم ساخت. در این راستا با خوانش سه اثر بر گزیده:گیل گمش،رامایانا و گرشاسپ­نامه،همراه با شناخت تابوهای موجود در این آثار، به تحلیل و توصیف این  مقوله خواهیم پرداخت. تابو، به مثابه­ باورداشت به وجود نیرویی ماورایی و حرمت بخش در شماری از اشیاء، گیاهان، جانوران و آدمیان، با برخورداری از دو ویژگی «تقدس»  و «حرمت»، مقوله-مفهومی برجسته در عرصه مطالعات ادبی و مردم شناختی است. نگارندگان با شناخت و  تحلیل تابوهای موجود در سه اثر یادشده، نشان خواهند داد که باورها و قوانین تابویی، با کارکردهای ویژه خویش، نقشی برجسته در این آثار، ایفا می­کنند و به کنش- واکنش­های شخصیت­های حماسی- اساطیری، سمت و سویی خاص می­بخشند؛ ویژگی­ای که گویای همگونی نوع کارکرد ذهن آدمی، در دوره­های گوناگون پیشاتاریخی- تاریخی، در عرصه­های متفاوت جغرافیایی­است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: رابطه زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات ملل اروپایی (تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1399/8/5 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/6/10