دوره 8، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 62-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

pourshabanan A, Abdi M. A Comparative Look at the Formation of Dramatic situation in Deledda's 'Ivy' and Golshiri's 'Christine and Kidd' according to classification by Georges Polti. CLRJ 2020; 8 (3) :39-62
پورشبانان علیرضا، عبدی مهدی. نگاهی تطبیقی به شکل‌گیری وضعیت نمایشی در «پیچک» دلدّا و «کریستین و کید» گلشیری بر اساس تقسیم‌بندی ژرژ پولتی. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1399; 8 (3) :39-62

1- عضو هیئت علمی دانشگاه هنر تهران ، alirezap3@yahoo.com
2- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه محقق اردبیلی
ادبیات نمایشی و داستانی از دیرباز با یکدیگر پیوند داشته‌اند؛ داستان به عنوان وسیله بیان رویدادهای زندگی‌ و نمایش ابزار ارتباط با جهان پیرامون، همواره در ارتباط با یکدیگر، ضمن برآورده کردن برخی از مهم­ترین نیازهای انسان، امکانات خود را با یکدیگر به اشتراک گذاشته­ اند و روند رو به گسترش آن همچنان هم ادامه دارد. امروزه نمایش از ظرفیت‌های ادبیات داستانی و داستان از برخی ویژگی‌های درام استفاده می‌کند. با این وصف در این پژوهش سعی می‏ شود با تمرکز بر سی ‏و شش وضعیت نمایشی ژرژ پولتی، دو اثر «پیچک» از گراتزیا دلددا و« کریستین و کید» از هوشنگ گلشیری بررسی شده و به روش توصیفی ـ تحلیلی چگونگی خلق ظرفیت‎های نمایشی دو اثر از طریق وجوه اشتراک محتوا نشان داده شود. یافته­ های پژوهش نشان می­ دهد هرچند این دو اثر در دو مکتب با مختصات متفاوت­ شکل گرفته‏ اند؛ اما با درونمایه مشترک عشق و روابط انسانی و عاطفی، از وضعیت­ های نمایشی مرتبط با این درونمایه برخوردارند؛ چنانکه گلشیری با توجه به بعد فردی روابط و دلددا با تمرکز بر بستر اجتماعی شکل‎گیری و رشد شخصیت­ ها، موفق به خلق موقعیت‎های نمایشی در آثار خود شده‎اند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بررسی تطبیقی متون و ادبی با هنرهای زیبا
دریافت: 1398/9/15 | پذیرش: 1398/12/12 | انتشار: 1399/6/31