دوره 8، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 46-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

nikoubakht E, Ghobadi H, Alizamani A, nikoubakht N. A Comparative Study of the Impact of Death Consciousness on the Powerfull Characters, in Caligula's play by Albert Camus and Zahhak's story in Shahnameh. CLRJ 2020; 8 (2) :23-46
نیکوبخت الهام، قبادی حسینعلی، علیزمانی امیرعباس، نیکوبخت ناصر. مقایسه تطبیقی بررسی تاثیر مرگ آگاهی بر شخصیت‌های صاحب قدرت، در نمایشنامه کالیگولا نوشته آلبر کامو و داستان ضحاک شاهنامه فردوسی. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1399; 8 (2) :23-46

1- دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی ، e.nikoubakht@gmail.com
2- عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشگاه تهران
4- دانشگاه تربیت مدرس
"مرگ" حادثه گریزناپذیر و ناگزیر غایی تمام انسانهاست. بعضی آن را به دست فراموشی می‌سپارند و برخی معرفت‌اندیشانه با پذیرش آن، وقوعش را حتمی و حقیقی می‌دانند. بررسی و تحلیل روایت دو شخصیت مستبد، قدرتمند و خونریز داستان‌های فردوسی و آلبر کامو و نحوه مواجهه آن دو با مرگ خود و دیگران، مساله اصلی این پژوهش است. کالیگولا و ضحاک که خود را فرمانده مطلق و صاحب اختیار جان و مال آدمیان می‌دانستند، بر این باور بودند که می‌توانند بر مرگ نیز تسلط یابند، آنان می‌کوشیدند با کشتن دیگران، از هراس مرگ خود رهایی یابند؛ اما ناموس طبیعت و حوادث روزگار  آنان را با پدیده مرگ  رویاروی ساخت. چگونگی پرداخت حوادث داستان از دیدگاه فردوسی طوسی (به نمایندگی از حکمای اسلامی) و آلبر کامو (از نمایندگان مکتب اگزیستانسیالیزم) فلسفه حیات و مرگ را از نظرگاه دو جهان اندیشگانی در شرق و غرب عالم بر ما روشن می‌کند. هر دو صاحب منصب پس از کسب قدرت دست به ظلم و ستم و کشتار بی‌سابقه اطرافیان می‌زنند. مانند تمام آدمهای دنیا از مرگ خود می‌هراسند و می‌خواهند با قتل آدمها، قدرت طبیعت در کشتن انسانها را در دست بگیرند. کشتن برای مبارزه با هراس مرگ، تنها راهکار آنهاست. سرنوشت هر دو شخصیت  شبیه هم است و در نهایت به دلیل قتل و خونخواری علیه هر دو شورشی به پا می­شود و از صحنه قدرت کنار گذاشته می‌شوند.
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: رابطه زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات ملل اروپایی (تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1398/6/17 | پذیرش: 1398/10/30 | انتشار: 1399/3/5