دوره 3، شماره 1 - ( 1394 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 53-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akrami M, Dehghani M. Reviewing the Influeznce of Alfred de Musset’s Les nuites on Nima’s Afsaneh. CLRJ 2015; 3 (1) :27-53
اکرمی میرجلیل، دهقانی مسعود. نقد و بررسی ردپای شب‌های موسه در افسانه نیما. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1394; 3 (1) :27-53

1- استاد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تبریز، آذربایجان شرقی، ایران
2- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تبریز، آذربایجان شرقی، ایران
نیما که به‌عنوان پدر شعر جدید فارسی شناخته می­شود، با بهره­گیری از آثار ایرانی پیش از خود و منابع فرنگی، به‌ویژه ادبیات فرانسه، توانست درکنار ساختارشکنی هنری در شعر فارسی، به‌عنوان شاعری «دوران­ساز»، مضامین و تصاویری جدید در شعر فارسی پدید آورد. بررسی تأثیرپذیری نیما از آثار فرنگی، هم به شناسایی منابع و سرچشمه­های مضامین و عناصر شعر جدید فارسی کمک می‌کند و هم در شناخت شخصیت هنری نیما و بوطیقای وی بسیار مؤثر است. برخی از تصاویر جدید نیما که برای اولین‌بار در شعر فارسی و برپایه قواعد هنری ارائه شده­اند، از آثار شاعران فرنگی، به‌ویژه شاعران رمانتیک فرانسه، الهام گرفته‌اند. در پژوهش حاضر، افسانة نیما را با قطعات شب­های آلفرد دو موسه (1810-1857)، در چارچوبی علمی و به‌صورت تطبیقی مقایسه می‌کنیم و میزان و نوع تأثیرپذیری نیما در سرودن افسانه از الگوی فرانسوی را مورد بررسی قرار می‌دهیم. این اشعار اشتراکات ویژه­ای دارند و به همین دلیل، الگوبرداری نیما از شعر فرانسوی برای ایجاد ساختاری جدید در نظام زیبایی‌شناسی شعر فارسی قطعیت می‌یابد. بستر هریک از این اشعار، مکتب رمانتیسم است و درنتیجه تصاویر، عاطفه، تخیل و تمامی اجزای این اشعار به مکتب رمانتیسم تعلق دارند. افسانه و قطعات شب­های آلفرد دو موسه انگیزه سرایش و عناصر دراماتیک، اعم از مکالمه و شخصت­پردازی مشترکی دارند که در پژوهش حاضر با ارائه نمونه­هایی از این اشتراکات، توان هنری نیما در الهام­گیری از الگوی فرانسوی را مشخص می‌کنیم.
نوع مقاله: پژوهشی | موضوع مقاله: تخیل‌شناسی تطبیقی|تصویرشناسی تطبیقی|ادبیات تطبیقی
دریافت: 1392/11/8 | پذیرش: 1393/4/6 | انتشار: 1394/1/1