دوره 10، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 121-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arab yousofabadi F, arab yousofabadi A. A Comparative Investigation of Laghatah (Foundling) and Probably I Am Lost Novels Based on Maureen Murdock’s Theory. CLRJ 2022; 10 (2) :99-121
عرب یوسف آبادی فائزه، عرب یوسف آبادی عبدالباسط. بررسی تطبیقی رمان های لقیطه و احتمالاً گم شده‌ام بر مبنای نظریه مورین مرداک. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1401; 10 (2) :99-121

1- دانشیار زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه زابل.
2- استادیار زبان و ادبیات عربی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه زابل ، arabighalam@yahoo.com
رمان‌های   لقیطه نوشته عبدالحلیم عبدالله و رمان احتمالا گم شده‌ام نوشته سارا سالار نمونه خوبی از متونی است که به وضعیّت زن در جامعه  ای مردسالار می  پردازد. لیلی، قهرمان اصلی رمان لقیطه است و قهرمان اصلی رمان احتمالا گم شده‌ام، خود روایتگر رمان است. قهرمان هر دو رمان زنانی هستند که هنجارهای جامعه و نقش‌هایی که در اجتماع پذیرفته‌اند، آن‌ها را محدود کرده‌است و با وجود آشفتگی‌های متعدد، برای رسیدن به کمال، سفری درونی را تجربه می  کنند. مقاله حاضر در نظر دارد با روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی تطبیقی این دو رمان بر مبنای نظریه مورین مرداک بپردازد. هدف این مقاله پاسخگویی به این پرسش است که توالی اعمال قهرمان زن در رمان‌های لقیطه و احتمالا گم شده‌ام چگونه است؟ بر این اساس، سازه‏های متن دو رمان و مجموعه‌ای از روابط متنی آن با نظریه مرداک ارزیابی و توصیف شد. نتایج پژوهش نشان می  دهد که توالی اعمال لیلی در لقیطه و راوی در احتمالا گم شده‌ام، از الگویی ده مرحله  ای تبعیت می‌کند که عبارت است از: گذار از زنانگی، هم  ذات‌پنداری با مردان، مسیر آزمون‌ها، موفقیت خیالی، نه گفتن زن قوی، هبوط نزد الهه، تجدید زنانگی، علاج شکاف میان مادر و دختر، یافتن مرد درون و رسیدن به ماورای دوگانگی.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بررسی تطبیقی زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات سایر ملل اسلامی ( تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1398/2/16 | پذیرش: 1399/3/27 | انتشار: 1401/12/10