دوره 8، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 105-84 | برگشت به فهرست نسخه ها

saleh H. Comparison of the Schools and the Currents of Contemporary fiction in Iran and Arab countries. CLRJ 2020; 8 (3) :84-105
صالح حلوا، بزرگ بیگدلی سعید، قبادی حسینعلی، طاهری قدرت الله. مقایسه مکتب‌ها و جریان‎های ادبیات داستانی معاصر در ایران و کشورهای عربی مقایسه مکتب‌ها و جریان‎های ادبیات داستانی معاصر در ایران و کشورهای عربی. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1399; 8 (3) :84-105

1- دانشگاه تربیت مدرس ، h.rostom2008@gmail.com
2- گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تربیت مدرس
قرن هجدهم میلادی شاهد آگاهی توده‌های مردم در جوامع گوناگون و اوجگیری فریادهای اعتراض نسبت به رژیم‌های حاکم بود.  ​در بررسی سیر تحول جریان‌ها و مکتب‌های داستانی در ادبیات معاصر فارسی و عربی پژوهش‌هایی مختلف صورت گرفته اما دراین عرصه جای پژوهش‌های مقایسه‎ای خالی‌است. در این مقاله به بررسی این سیر در ادبیات داستانی معاصر فارسی و عربی پرداخته می‎شود؛ پس از  تعریف مکتب، جریان و سبک در فارسی وعربی به تاثیرگذارترین جریان‌ها و مکتب‌های ادبی و نویسندگان مشهور آن در کشورهای عربی و ایران اشاره شده‌است. بررسی‎ها نشان می‎دهد که در ادبیات داستانی معاصر فارسی و عربی همسانی‎ها بیشتر از تفاوتها بوده‎است و از نظر ادبی در مجموع چیرگی مکتب رئالیسم بیش از مکتب‌های دیگر در داستان‎نویسی این دو اجتماع بوده‎است. جریان ‎های سیاسی، اقلیمی‎نویسی، زنانه‎نویسی و دو گرایش عمده رمان‎های تاریخی و اجتماعی از جریان‌ها و گرایش‌های نو ظهور در این دوره بوده‎است. همچنین باید گفت از جریان ادبیات مهاجرت که در داستان‌نویسی عربی رشدی چشمگیر دارد در ادبیات داستانی  فارسی خبری نیست و ادبیات ملتزم یا متعهد در فارسی بسیار محدودتر از عربی است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بررسی تطبیقی زبان و ادبیات فارسی با زبان و ادبیات سایر ملل اسلامی ( تاثیر، تاثر و تشابه)
دریافت: 1397/12/9 | پذیرش: 1399/6/31 | انتشار: 1399/6/31