دوره 8، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 23-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

amraei M. Appearance of the presence of the Greek mythology "Achilles" in contemporary Arabic poetry based on Pierre Bronel's theory (Mahmoud Darvish, Abdul Aziz Al Maalah and Suleiman Al-Bustani). CLRJ 2020; 8 (1) :1-23
امرائی محمدحسن. ووجلوه‌های حضور اسطوره یونانی "آشیل" در شعر معاصر عربی بر مبنای نظریه پیر برونل (محمود درویش، عبدالعزیز المقالح و سلیمان البستانی). پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1399; 8 (1) :1-23

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه ولایت، ایرانشهر، ایران. ، m.amraei@velayat.ac.ir
به­­گواهی ناقدان و صاحب­نظران حوزه اسطوره، "أخیلِس" یا "آشیل" نامورترین قهرمان اسطوره‌ای یونان یاستان در داستان نبرد تروا (Trojan War) است. هومیروس، کهن­ترین و مشهورترین حماسه­سرای یونانی، در کتاب خود "ایلیاد" که جامع­ترین منظومه حماسی مغرب زمین و یونان به­شمار می­رود، داستان این اسطوره و ماجراجویی­های وی را در جنگ تروا به­نظم کشیده است. این کتاب بر مجامع فرهنگی و ادبی جهان غرب و شرق تأثیرات شگرفی گذاشته است. در همین راستا، برخی شاعران معاصر عرب نیز همانند سلیمان البستانی (1856)  محمود درویش (1941) ، و عبدالعزیز المقالح(1937)  غالباً تحت تأثیر ایلیاد هومر، به فراخوانی این اسطوره پرداخته­اند. هدف این مقاله نقد و ارزیابی جلوه­های حضور اسطوره «آشیل» در شعر شاعران مذکور، بر مبنای نظریه پیر برونل و چگونگی به­کارگیری آن در شعر آنان است. دستاورد پژوهش که با اعتماد به روش توصیفی - تحلیلی نگاشته شده، نشان می­دهد که اسطوره آشیل در شعر برخی نامبردگان، مانند درویش و مقالح که از شاعران نسل فریاد و ﺣﻮادث ﻓﺎﺟﻌﻪ­ﺑﺎر ﻫﺰیﻤﺖ و ﺷﮑﺴﺖ در سرزمین­های عربی هستند، از هیأت یک قهرمان جنگی در میدان نبرد تروا به شمایل یک منجی و سفیر سیاسی در میان ملت­های عربی در آمده که رهایی­بخش انسان معاصر از دردها و رنج­های سیاسی – اجتماعی است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات تطبیقی و مطالعات فرهنگی
دریافت: 1397/11/25 | پذیرش: 1398/7/30 | انتشار: 1399/1/10