دوره 6، شماره 4 - ( 1397 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 59-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

yousefi S. Comparative readings, attributes and actions of god Mithra in Rig Veda and Avesta. CLRJ 2019; 6 (4) :41-59
URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-20076-fa.html
مبارک وحید، یوسفی سحر. خوانش تطبیقی ویژگی‌ها و کنش‌های ایزد مهر در ریگ ودا و اوستا. پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1397; 6 (4) :41-59

URL: http://clrj.modares.ac.ir/article-12-20076-fa.html

1- عضو هیات علمی دانشگاه رازی
2- نیروی آزاد آموزش و پرورش استان کرمانشاه
مهر از دیرینه‌ترین شخصیّت‌های اسطوره‌‌ای، دینی و فرهنگی اقوام هند و آریایی است. این ایزد نمودی از باورهای مشترک خدایانی است که قبل از مهاجرت اقوام هند و اروپایی و بسیار پیشتر از ظهور زرتشت شکل گرفته‌اند. متون دینی و سرودهای مقدّس هند و ایران، نمایانگر اندیشه‌ها و باورهای مذهبی این دو سرزمین در هزاره‌های پیش از میلاد است. ایزد مهر هم یکی از ایزدان و شخصیّت‌های مشترک در این دو قوم کهن است که پس از جدایی، جایگاه ویژۀ خود را نزد هر دو حفظ‌ کرده ‌است. پژوهش حاضر می‌کوشد ایزد مهر را با تکیه بر کهن‌ترین جامعۀ آماری دو قوم هند و ایرانی مطالعه ‌کند و با استناد مستقیم به ریگ ودا و اوستا در پی آن است تا نقش بافت فکری – فرهنگی این اقوام را در تعیین کنش‌ها و ویژگی‌های همسان و متفاوت چهرۀ اسطوره-ای مهر بکاود. یافته‌ها نشان می‌دهند که کنش‌ها و ویژگی‌های مشترک ایزد مهر ریشه در روزگار یگانگی این اقوام دارد و منشأ تفاوت‌های این چهرۀ اسطوره‌ای را باید در شاخۀ ایرانی و پس از جدایی فیزیکی و معنوی از شاخۀ هندی جست. بنابراین پس از جدایی اقوام، تفاوت‌های فکری و فرهنگی‌ در شخصیت‌های اسطوره‌ای مشترک هم نمایان می‌شود. این ویژگی‌ها وکنش‌های متفاوت، تحت تأثیر بافت فرهنگی و عوامل اجتماعی به وجود آمده و یا متحوّل شدند.
نوع مقاله: پژوهشی | موضوع مقاله: آسیب شناسی مکاتب و رویکردهای ادبیات تطبیقی
دریافت: 1396/3/21 | پذیرش: 1396/7/19 | انتشار: 1397/12/24