دوره 6، شماره 2 - ( 1397 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 105-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Comparison of sociological critique of contemporary Arabic and Farsi short stories Case study: fiction series "Land of unhappy orange" and "death of bed No.12" by Ghassan Kanafani and the "only love can understand the language of love" set by Qasemali Farasat. CLRJ 2018; 6 (2) :86-105
عبدی مالک، خلیلی پروین. تطبیق نقد جامعه‌شناختی داستان‌های "أرض البرتقال الحزین" و "موت سریر رقم 12" اثر غسّان کنَفانی و مجموعه‌ی "فقط عاشق زبان عاشق را می‌فهمد" از قاسمعلی فراست). پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1397; 6 (2) :86-105

1- عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام
2- مدرس زبان عربی
با توجه به نقد جامعه‌شناختی ادبیات که به بررسی محیط جامعه و اثر پرداخته و مهارت ادیب را در انعکاس حوادث جامعه و محیط نشان می‌دهد، پژوهش مذکور تلاش کرده تا با روش توصیفی- تحلیلی و براساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی داستان‌های کوتاه غسّان کنفانی نویسنده‌ی برجسته‌ی فلسطینی و قاسمعلی فراست نویسنده‌ی شهیر ایرانی را از منظر نقد جامعه‌شناختی مورد بررسی قرار دهد تا تصویری از سال‌های(1948- 1967م.) از جامعه‌ی فلسطین و حوادث جنگ تحمیلی در ایران(1359- 1367 هـ.ش) و سال‌های بعد از آن را در حوزه‌ی ادبیات جنگ و دفاع از لابه‌لای سطور به نمایش بگذارد. هدف آن است که روی‌کردِ دوگانه یا همسویِ دو مؤلف به مقولات آسیب‌زای اجتماعی واقتصادی از منظر نقد جامعه‌شناختی تبیین گردد. همچنین این پژوهش، نحوه‌ی کاربستِ عناصر فرهنگی ومؤلفه‌های معرفتی در نزد دو نویسنده، با تکیه بر نگاه نقّادانه‌ی آن دو مورد واکاوی قرار میگیرد. نتایج میگوید هردو نویسنده باسبکی رئالیستی وانتقادی حوادث و اوضاع سیاسی، تاریخی و اجتماعی جامعه‌ی خود را به نمایش گذاشته و به نیروهای مسلح و نظامی، شخصیت زنان توجه داشته‌اند. غسّان از اوضاع وخیم اقتصادی، دخالت عوامل بیگانه در جامعه و جهل و بی‌سوادی انتقاد می‌کند و فراست نیز از نتایج منفی دنیای مدرن، فاصله‌ی طبقاتی سخن گفته و در باب جنگ، حال و احوال رزمندگان و جانبازان را توصیف می‌کند. در زمینه‌ی فرهنگی هر دو نویسنده مقام شهادت را می‌ستایند و جلوه‌های عالم معنویت و آلام درونی انسان را گوش‌زد می‌کنند. درون‌مایه‌ی هر دو داستان‌ها استبدادستیزی و معضلات اجتماعی جامعه و رنج‌ها و ناکامی‌های انسان معاصر است.
متن کامل [PDF 282 kb]   (1930 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی | موضوع مقاله: آسیب شناسی مکاتب و رویکردهای ادبیات تطبیقی
دریافت: 1394/10/20 | پذیرش: 1397/6/24 | انتشار: 1397/6/24