دوره 6، شماره 2 - ( 1397 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 85-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghasemi R. "Comparative Study of the concept of" child "in the war poem in Persian, Arabic and French poetry". CLRJ 2018; 6 (2) :64-85
جلالی مریم، سیفی طیبه، قاسمی روح الله. بررسی تطبیقی مؤلفه‌های مفهومی مقاومت در همنشینی با موتیف کودکی (با تکیه بر اشعار فارسی، عربی و فرانسوی). پژوهش های ادبیات تطبیقی. 1397; 6 (2) :64-85

1- عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
2- عضو هیات علمی گروه ادبیات و زبان عربی دانشگاه شهید بهشتی
3- گروه زبان فرانسه و لاتین دانشگاه شهید بهشتی
متن ادبی همواره انعکاس دهنده اندیشه ادیبان و شاعران بوده است. در این میان ادبیات تطبیقی یکی از حوزه‌های مطالعات ادبی است که به بررسی موارد تلاقی ادبیات در آثار مختلف و یافتن پیوندهای مشترک و قرابت‌ها در ادبیات و سایر مظاهر معرفت انسانی می پردازد. در حوزه شعر، همنشینی موتیف‌ها یا عناصر تکرار شونده با مؤلفه‌های مفهومی ملل مختلف، بیانگر اندیشه و هدف شاعران از سرایش است. کودک و کودکی از موتیف هایی است که مکرراً به اشعار ستیز و مقاومت ملل گوناگون راه‌یافته است. در واقع شاعران با آوردن موتیف کودک و کودکی در کنار مؤلفه‌های مفهومی، رویکرد خود را به مقوله کودکی و نقش کودک در جامعه‌ای که دچار مسئله ستیز شده یا در حال مقاومت بوده،نشان داده اند. برای پی بردن به ظرایف این تلاقی در میان متون ادبی ملل مختلف ابتدا اشعار مقاومت در سه زبان فارسی، عربی و فرانسه انتخاب‌شده و پس از تعیین مؤلفه‌های مفهومی موجود در آن، ارتباط کاربرد موتیف کودک و کودکی با این مؤلفه‌ها بررسی و تحلیل شده است. یافته‌های همسان در اشعار سه زبان و فرهنگ منتخب، بیانگر این نکته است که توانش فکری شاعران در کاربرد موتیف کودکی در اشعار ستیز و مقاومت به دلیل همسانی موقعیت ها به یکدیگر شبیه و نزدیک است تا جایی که مولفه های همانند و مشابه این موتیف را همراهی کرده است. این همنشینی نشان می دهد در اشعار منتخب، از کودک و مفهوم کودکی غالبا استفاده ابزاری شده و مفهوم کودکی در خدمت بیان اهداف بزرگسالان قرار گرفته است.
نوع مقاله: پژوهشی | موضوع مقاله: آسیب شناسی مکاتب و رویکردهای ادبیات تطبیقی
دریافت: 1396/2/22 | پذیرش: 1397/6/24 | انتشار: 1397/6/24